7 Ekim 2007 Pazar

Lapu Lapu


Enes Yağmur
Lapu Lapu Macellan ve Filipinler
Lapu Lapu, Emperyalizmin Macellan komutasındaki keşif gücünü Filipin topraklarından kovan ve Macellan'ı öldüren Maktan lideri.Lapu Lapu - Macellan ilişkisi ve Filipinler'in tarihinden bir kesit sunan ve bir seyahatin izdüşümü olan bu yazı:
Dünyanın küre şeklinde olduğunu ispatlamak amacı ile İspanyol krallığının himayesinde keşif seyahatine çıkan, yani emperyalizmin keşif kolunun başını çeken Macellan, gezileriyle ve keşifleriyle meşhurdur. Bu şöhretin çok az bilinen başka bir tarafı var; Macellan aynı zamanda Filipinleri Hıristiyanlaştırma faaliyetlerine katılarak Müslümanlara karşı haçlı ruhuyla savaşmış biridir.
Macellan'ın gezilerinin sebebi Hint altkıtasındaki çok çeşitli değerli baharatların yetiştiği "Baharat Adaları"na ulaşarak onları İspanyolların hizmetine sunmaktı. Ancak seferlerinden birinde okyanusun şiddetli fırtınaları arasında, günlerce akıntılarda sürüklenip dalgalarla boğuştuktan sonra yolu ve adamlarını kaybetmişti. Gemisi Filipinlerin Limasava sahilinde karaya vurunca Filipin adalarını karşısında bulan Macellan baharat adalarına ulaştığını sanmıştı.
Macellan fanatik bir Hıristiyandı ve İslâm'dan ve Müslümanlardan nefret ediyordu.
Müslümanlar öteden beri Filipin adalarını biliyor ve oraya "Mihrac Adaları" diyorlardı. 1380 senesinde Çin ve Sumatra'dan gelen Arap tacirler ve davetçilerin sayesinde Filipinlerde islâmiyet yayılmaya başladı.

İspanyollar Filipinlere geldiğinde İslam çoktan Manila sınırlarına ulaşmıştı. Filipinler 7000'den fazla adadan oluştuğu için Müslümanlar bütün adalara ulaşamamıştı ve bu sebeple bazı adalar İslâm'ın aydınlatıcı ışığıyla tanışmamıştı.
1521senesinde Ferdinand Macellan komutasındaki İspanyollar Filipinlere ulaştılar ve Cebu adası valisiyle ilişkiler kurarak bir anlaşma yaptılar. Anlaşmaya göre Cebu valisi İspanyol Kraliyet yönetimi altında civar adaların da valisi olacak karşılığında da Macellan'a Filipinleri Hıristiyanlaştırılmasında yardımcı olacaktı. İspanyollar Cebu'dan hareket ederek birkaç kilometre uzaklıktaki Maktan adasına yerleşmeye ve burayı karargâh edinmeye karar verdi. Bu ada müslümandı ve Lapu Lapu adında Müslüman bir hükümdar tarafından yönetiliyordu.

İspanyollar adanın bir Müslüman tarafından yönetildiğini öğrenince çapulcu haçlı güruhunun hep yaptığı gibi ada halkına saldırdı ve halkın elinde bulunan yiyecek ve eşyaya elkoydu. Müslüman ada halkı direnişe geçince İspanyollar halkın barınaklarını kundaklayıp kaçtı.
Maktan sultanı Lapu Lapu, Macellan'a boyun eğmeyi reddetti ve komşu adaların ahalisini harekete geçip direnmeye çağırdı.
Macellan bu durumun modern silahlarını ve gücünü göstermek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyordu. 27 Nisan 1521'de yanına 49 kişiden oluşan bir askerî birliği de alarak Lapu Lapu'yu cezalandırmaya gitti. "Mesih adına teslim olmanı emrediyorum; biz medenî beyaz ırk olarak bu toprakları yönetmeye sizden daha layığız" diyerek Lapu Lapu'dan teslim olmasını istedi.
Lapu Lapu ise, "Din Allah'ındır ve taptığımız ilah beyazıyla siyahıyla bütün insanların ilahıdır!!!" diye cevap verdi. Sonra Macellan'ın üstüne atılıp onu öldürdü, Lapu Lapu ve adamları Macellan'la birlikte 15 askeri öldürüp İspanyol birliğini püskürttüler. Lapu Lapu, Macellan'ın cesedini İspanyollara teslim etmeyi reddetti. Macellan'ın Filipinler'de hala bulunan kabri bu hadisenin en büyük kanıtıdır.
Bu gün hangi mezhep ve dinden olursa olsun bütün Filipinliler Lapu Lapu'yu ilk milli kahraman olarak görmektedir; Çünkü Lapu Lapu, işgalci sömürgecilere karşı savaşmış, şereflerini korumuş ve onlara onurlu bir tarih bahşetmiştir.
Filipinliler bir vefa borcu olarak Maktan eyalet adasının bşkentine "Lapu Lapu" adını vermişler ve orada Lapu Lapu'nun heykelini dikmişlerdir. Filipinliler bu heykeli ziyaret eder, fotoğrafını çeker, onur ve kahramanlık dolu hisler yaşarlar.
Filipinliler büyük bir balık türünün adını da Lapu Lapu koymuşlar. Filipinleri ziyaretimde balık almaya gitmiştim, balıkçı bana Lapu Lapu balığını gösterdi; sonra, "biliyor musun bu balığa neden Lapu Lapu diyoruz?" dedi. Balığın kocaman ağzı ve keskin dişleri vardı. "Bilmiyorum" dedim. Balıkçı coşkun bir kahkaha attı, övünerek ve gururla, "Macellan'ı yemesi için" deyip balık pazarındaki herkese kahkaha attırdı. Ona, "Lapu Lapu Müslümandı ama sen Hıristiyansın" dediğimde kendinden çok emin bir şekilde, "olsun" dedi. "O Filipinlerin milli kahramanıdır. Emperyalistlere karşı savaşmıştır. Onun sayesinde Filipinliler başı dik dolaşır."

Hiç yorum yok: